onsdag 10. april 2013

Sosiolingvistikk


Vi har sett på talemålsutviklingen i hovedstaten. Før snakket vi om pent språk, gatespråk og innflytterspråk. Nå snakker vi om vestkant - og østkantspråk. Sosiolektene har blitt mindre klare og nærmer seg hverandre.

TAUS-undersøkelse viser hva som påvirker språk. Og hva påvirker språk? 
Vi har faktorer som egen utdanning, yrke, mor og fars yrke og ektefelles yrke.

Altså, vårt eget språk blir påvirket av de vi omgir oss med, og deres yrke.

Sosiolingvistikk på makronivå viser blant annet at utbredelsen av "skarre-r" i Norge viser en spredning utover vestlandet fra 1900 til 1960. Denne utviklingen stopper opp hvor språket inneholder retrofleks r i følge språkforskning.

Formelt språk har tradisjonell prestisje (utdannelse, ekspert, høy sosial status) mens uformelt språk kan ha en skjult presitsje.

Viktige faktorerer som styrer valg av språkform er samtalepartner, samtaleemnet, sitiuasjon/sammenheng og ytre rammer/omgivelser. F.eks. man prater ofte annerledes med bestemor enn med gjengmedlemmene i motorsykkelklubben din. Annerledes med kona di enn med barna dine.

Kjennetegnene ved formelt språkbruk er mindre dialektpreg over uttale og ordvalg, mindre assimilasjon og uttalelsesslurv, mer bruk av skriftspråklige former, mindre fritt/ledig ordvalg, mindre bruk av slang og banneord, mindre bruk av fleip, ordspill og internt språk, mer dempet ikke-verbal kommunikasjon.

Noe som også er litt artig er at menn har større spenn fra uformelt til formell, mens kvinner er stabile. Kanskje menn er mer fleksible eller bedre til å tilpasse seg samtaleemnet, situasjonen eller de ytre rammene/omgivelsene?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar